O καιρός σήμερα
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ

Δοκιμή: Alfa Romeo 147 2.0 Selespeed

Υπάρχουν κάποια αυτοκίνητα που περιμένει κανείς να έχουν πραγματικά σπορτίφ συμπεριφορά και ο έλεγχος των αντιδράσεων να περνά από τα χέρια και το μυαλό του. Τι γίνεται όμως όταν κάποιο από αυτά τα μοντέλα αλλάζει χαρακτήρα και γίνεται πολιτισμένο;

26/1/2001

Text Size Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Εντυπωσιακή η 147
Υπάρχουν κάποια αυτοκίνητα από τα οποία περιμένει κανείς να έχουν πραγματικά σπορτίφ συμπεριφορά και ο έλεγχος των αντιδράσεων να περνά από τα χέρια και το μυαλό του. Τι γίνεται όμως όταν κάποιο από αυτά τα μοντέλα αλλάζει χαρακτήρα και γίνεται περισσότερο "πολιτισμένο"; Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και η νέα δίλιτρη Alfa Romeo 147 με το σύστημα μετάδοσης Selespeed. Γεμάτη ηλεκτρονικά βοηθήματα και με αποστειρωμένη "γερμανική" αίσθηση, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι γνωρίζαμε από την Alfa Romeo. Η οδική συμπεριφορά του ιταλικού μικρομεσαίου πάντως είναι σε κάθε περίπτωση ασφαλέστατη και τα περιθώρια πρόσφυσης πολύ υψηλά.

Όσον αφορά την εμφάνιση του αυτοκινήτου, αξίζουν εύσημα στο σχεδιαστικό τμήμα της εταιρίας. Το νεώτερο μέλος της οικογένειας της Alfa Romeo κληρονόμησε τα χαρακτηριστικά των προγόνων του. Οι επιδόσεις της 147 όμως δεν επαληθεύουν τις προσδοκίες που προδιαθέτει η εμφάνιση και το επιθετικό της σχήμα. Μπορεί οι τιμές των επιταχύνσεων να μην είναι κακές, όμως είναι κατώτερες αυτών που θα περίμενε κανείς από μία Alfa Romeo με κινητήρα δύο λίτρων και 150 ίππων.
Το ημιαυτόματο σύστημα Selespeed είναι βελτιωμένο σε σχέση με αυτό της 156, όμως εξακολουθεί να παραμένει αργό. Στην περίπτωση του νέου μοντέλου υπάρχει και πάλι επιλογέας σειριακού τύπου, όμως τα μικρά κουμπάκια στο τιμόνι αντικαταστάθηκαν από πτερύγια πίσω από αυτό. Ο νέος τρόπος αλλαγής των ταχυτήτων είναι παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιείται στη Formula 1, αλλά και στα πιο πρόσφατα μοντέλα της Ferrari.
Σύχγρονο και ρετρό μαζί
Σύχγρονο και ρετρό μαζί
Αυτό που ίσως εκπλήξει ευχάριστα όσους έχουν άσχημες αναμνήσεις από προηγούμενα μοντέλα της Alfa Romeo, είναι η ποιότητα των υλικών κατασκευής. Όσον αφορά την αισθητική του ταμπλό, οι σχεδιαστές της ιταλικής εταιρίας στάθηκαν και πάλι στο ύψος των περιστάσεων δημιουργώντας ένα από τα ωραιότερα εσωτερικά που έχουμε δει. Κι όλα αυτά μάλιστα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα της εργονομίας. Ο κόκκινος φωτισμός στην κεντρική κονσόλα και τον πίνακα οργάνων ταιριάζει απόλυτα με το ταμπλό. Συγχαρητήρια αξίζει βεβαίως και ο Έλληνας σχεδιαστής της Alfa Romeo Ανδρέας Ζαπατίνας, ο οποίος συνέβαλε στη σχεδίαση του εσωτερικού.
Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι η Alfa Romeo 147 2.0 Selespeed είναι ένα αυτοκίνητο που δεν απευθύνεται στους ανά τον κόσμο Alfisti. Οπωσδήποτε δεν θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της σπορ οδήγησης. Αποτελεί όμως την πιο σημαντική προσπάθεια της ιταλικής εταιρίας να αποβάλλει την εικόνα του κατασκευαστή ελαττωματικών αυτοκινήτων.
Το σύστημα Selespeed
Το σύστημα Selespeed

Κυβισμός (κ.εκ.): 1.970Ισχύς (PS/σ.α.λ.): 150/6.300Ροπή (Nm/σ.α.λ.): 181/3.800Διαστάσεις (mm): 4.170x1.729x1.421Βάρος (κιλά): 1.250Επιτάχυνση 0-100 χ.α.ώ. (δλ.): 9,8Τελική ταχύτητα (χ.α.ώ): 208Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ.): 11,9
  • Εντυπωσιακή η 147
  • Σύχγρονο και ρετρό μαζί
  • Το σύστημα Selespeed


ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

FIRST VIEW

- MERCEDES-AMG GT

FIRST DRIVES

- AUDI TT
- NISSAN PULSAR
- FORD FOCUS
- RENAULT TWINGO
- OPEL ADAM ROCKS

» περισσότερα...
ΕΚΘΕΣΕΙΣ